Breda Graffiti by Da Huge

Hugo de Graaf: van graffiti tot global beats
een creatieve duizendpoot uit Breda
In de sporthal waar NAC Breda traint, schittert een imposante muurschildering. Niet alleen een eerbetoon aan clubheld Albert Brosens, maar ook aan de creatieve geest erachter: Hugo de Graaf. Geboren in 1977 en getogen in Breda, is Hugo al zijn hele leven verbonden met de stad — en met het maken van dingen. Mooie dingen. Dingen die blijven hangen.
De spuitbus als begin
Hugo’s eerste creatieve uitspattingen kwamen met de geur van verf en beton. Als jonge graffiti-artiest kleurde hij de stad met zijn handschrift — een voorliefde die later terugkeerde in professioneel werk, mural art én logo’s. Zijn fascinatie voor vorm, ritme en textuur werd een rode draad in alles wat volgde.
Black Hole, Tiësto en trancecovers
Rond de eeuwwisseling vond Hugo zijn draai in de grafische vormgeving. Hij werd naast artiestenmanager voor onder andere Cor Fijneman, Mojado en Mark Norman huisontwerper voor het befaamde label Black Hole Recordings, bekend geworden door wereldartiesten als Tiësto. Hugo leverde iconisch artwork voor releases van onder meer Tiësto, BT en Richard Durand. Zijn ontwerpen – strak, futuristisch, kleurrijk – bepaalden jarenlang de esthetiek van de internationale trance-scene.
Op Discogs staan tientallen releases op zijn naam, als vormgever of art director. Zijn stijl was herkenbaar én vooruitstrevend, en droeg bij aan de wereldwijde uitstraling van Nederlandse dance.
Rub-A-Duck: beats met ballen
Maar Hugo wilde meer dan alleen vormgeven. In 2010 richtte hij binnen Black Hole Recordings het sublabel Rub-A-Duck op — een platform voor dubstep, electro, glitch hop en breaks. Als labelmanager bracht hij werk uit van o.a. The Freestylers, T & Sugah, Franky Nuts en internationale zwaargewichten als Cookie Monsta en Drumsound & Bassline Smith.
Met compilaties als Duck Down Dubstep en Bass in Ya Face gaf hij de underground een professionele smoel. Rub-A-Duck was zijn curatorschap in geluid: energiek, eigenwijs en met een scherp oor voor nieuw talent.
Outlaws In Charge: platenlabel voor het ruige volk
In 2014 richtte Hugo het platenlabel Outlaws In Charge op, nadat hij verschillende evenementen had georganiseerd onder die noemer werd het tijd voor een platenlabel. Op het label verscheen muziek van The Gecko Brothers, Dirty Bastards, Tigre Blanco en Mobius. Bands met als gedeeld thema dat het stoere muziek moest zijn, van scheurende gitaren tot weelderige spaanse klanken. Het fungeerde als springplank voor bands maar bediende ook reeds gevestigde namen. Samen met Dokter Worst bracht hij zelfs een single uit die hoog in de charts eindigde. Op iTunes zelfs boven bands als Coldplay!
DJ Da Huge: van club tot stream
Onder de naam DJ Da Huge stond Hugo zelf ook achter de draaitafels. Zijn sets — een mix van breakbeat, funk, hiphop en house — brachten hem naar clubs en festivals, nationaal en internationaal. Met een energieke stijl à la Fatboy Slim, Jazzy Jeff en Discobar Galaxie en invloeden van hiphop- en gitaarklanken wist hij zich te onderscheiden in een overvolle dj-wereld.
Tijdens de coronapandemie pakte Hugo uit met een bijzonder project: “Dan maar op de Bank”. Via Twitch streamde hij een live dj-set, ondersteund door historische beelden van NAC Breda — zijn grote liefde. Het werd een emotionele trip langs NAC-iconen, oude wedstrijden en Breda-nostalgie, muzikaal versterkt door zijn eigen beats. Zelfs stadionspeaker Annie van Hooijdonk sprak de show in.
Docent met missie
Naast zijn grafisch en muzikaal werk is Hugo ook docent Cultuur & Kunst op het Brederocollege in Breda. Daar inspireert hij jonge mensen om zelf te creëren, om te kijken en te luisteren met aandacht. Wat hij op straat en in studio’s leerde, neemt hij mee het klaslokaal in. Praktisch, enthousiast en écht.
De Graaf Creativity: alles komt samen
Op zijn website deGraafCreativity.nl en zijn DeviantArt-profiel is zijn brede portfolio zichtbaar: logo’s, posters, murals, fotografie en digitale kunst. Voor klanten uit cultuur, sport en horeca vertaalt hij ideeën naar pakkende visuele communicatie. Of, zoals hij het zelf zegt: “Zorg dat het er gewoon écht goed uitziet.” Of hij nu NAC’s verleden in muurschilderingen giet, flyers ontwerpt voor Bredase horeca of beats produceert voor internationale labels: Hugo blijft trouw aan zijn creatieve intuïtie. Wat hij maakt, vertelt verhalen. En alles wat hij doet, ademt een diepe liefde voor beeld, muziek en Breda.
“Blijf dichtbij jezelf”
Die uitspraak vormt zijn leidraad. Hugo de Graaf is geen type dat zich laat beperken door één discipline. Hij is een ontwerper met gevoel voor sound. Een dj met oog voor detail. Een leraar met graffiti in zijn bloed.
Van Tiësto tot Twitch, van breakbeats tot muurschilderingen — Hugo’s werk is geworteld in zijn stad, maar reikt tot ver daarbuiten. Zijn stijl is rauw, ritmisch en eerlijk. Een creatieve duizendpoot die in alles wat hij aanraakt zijn handtekening achterlaat.